5 tips voor een goede magazijninrichting

Van pijn in je schouders tot aanrijdingen met heftrucks. Werken in een magazijn leidt tot risico’s – maar voor een deel zijn die te ondervangen met een goede magazijninrichting. Volg deze 5 tips en u creëert meer veiligheid. 

1. Zorg voor een goede belijning

Wie denkt aan risico’s in magazijnen, denkt allereerst aan aanrijdingen met heftrucks. En inderdaad, die komen regelmatig voor – soms zelfs met dodelijke afloop. Een van de oplossingen: belijning. Geef duidelijk aan welke paden bedoeld zijn voor heftrucks, en welke voor voetgangers.
Maar let op: daarbij is het belangrijk dat die lijnen een reëel beeld geven. Soms is het pad voor de heftrucks gewoonweg te smal, waardoor de chauffeur alsnog wordt gedwongen uit te wijken naar het voetpad. Daarmee creëer je als bedrijf alleen maar schijnveiligheid.

2. Reserveer voldoende plaats voor pallets

Bij magazijninrichting moeten we ook denken aan de laaddocks. Hier komen vrachtwagens hun pallets afleveren, en heftrucks rijden af en aan. Ook hier moet je natuurlijk goed aangeven welke paden zijn bedoeld voor die heftrucks en welke voor de voetgangers. Maar net zo belangrijk is dat die belijning laat zien welk gebied is gereserveerd voor de pallets. Doe je dat niet, dan worden die pallets vaak even neergezet op het voetpad, zodat dit niet meer toegankelijk is. Het gevolg: voetgangers op paden waar ook heftrucks rijden. 

3. Zet het juiste artikel op de juiste plaats

Niet alle artikelen in de stellingen hebben de zelfde doorloopsnelheid: sommige zijn veel populairder dan andere. In het ideale geval zijn juist die populaire artikelen gemakkelijk te transporteren. Ze staan niet verscholen achter andere producten, en – minstens net zo belangrijk – ze bevinden zich op de juiste hoogte.

Als dergelijke producten namelijk te laag staan opgesteld, moeten medewerkers te veel bukken. Het gevolg: rugklachten. Maar staan diezelfde producten juist boven ooghoogte, dan moeten medewerkers weer te ver reiken, en dat geeft vaak schouderklachten. Oplossing: plaats dit soort producten tussen knieën en schouders. Dan kan de orderpicker ze gemakkelijker tillen.

4. Vermijd tillen door stapelen

In veel gevallen kun je het tillen helemaal vermijden. Kijk eens goed naar de aangeleverde producten, hoe worden deze aangeleverd door de leverancier? Moet je deze wel van de pallet afstapelen, en in de stelling neerleggen? Mogelijk kun je deze producten als volle pallet op de grondlocatie weg zetten, en laag voor laag afstapelen. Orderpickers kunnen ze dan gemakkelijk naar zich toe schuiven, en dat schuiven is ergonomisch minder belastend dan tillen.

Hier geldt wel een voorwaarde: medewerkers moeten niet in de verleiding komen om steeds het product te pakken dat het dichtste bij ligt. Iedereen moet de discipline hebben om een laag eerst leeg te maken voordat hij begint aan de volgende. Maar dan zijn de voordelen ook aanzienlijk. Niet alleen verbeter je de ergonomie, maar de stapels zijn ook nog eens stabieler, en het is gemakkelijker om de lagen (en dus de producten) te tellen.

5. Denk aan de inrichting in het klein

Niet altijd moet je bij inrichting van het magazijn denken aan stellingen of voetpaden. Soms is die magazijninrichting net zo belangrijk op bijvoorbeeld een inpaktafel. Medewerkers maken hier vaak gebruik van de printer, bijvoorbeeld als een label moet worden afgedrukt. En het gebeurt dan regelmatig dat die printer te ver weg staat, waardoor mensen te ver moeten reiken. Niet goed voor hun schouders. De simpele oplossing: zet zo’n printer een stuk dichterbij, en je boekt ergonomische winst.

Ben je benieuwd hoe goed de inrichting van je magazijn momenteel is? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag over de mogelijke verbeteringen binnen je magazijninrichting.

Meer Informatie

Wil je meer weten over ons assortiment of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 0172-404031.

Tag:

algemeen, veiligheid

Veelgestelde vragen

  1. Kunnen jullie ook stellingen monteren?

    Stellingen besteld in onze webshop monteren wij niet. Maar deze zijn wel heel gemakkelijk zelf te monteren. Er wordt een duidelijke montageinstructie meegeleverd en een deel van de stellingen is al voorgemonteerd.

    Stellingen die in een project worden geleverd kunnen wij plaatsen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst. Er wordt een offerte opgesteld voor het totale project inclusief plaatsing en een inspectie.

  2. Verkopen jullie alleen stellingen?

    Naast verschillende soorten stellingen, kun je bij MeerMagazijn terecht voor een gehele magazijninrichting. Wij adviseren graag over de mogelijke producten, accessoires en ook over veiligheid zoals inspecties.

Onze merken en certificeringen