Zo win je met een goed georganiseerde magazijninrichting

Een goed georganiseerde magazijninrichting is essentieel voor elke succesvolle onderneming. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?  En wat win je dan met een goed georganiseerd magazijn?

Een doordachte en georganiseerde magazijninrichting speelt een belangrijke rol bij het minimaliseren van fouten en het verbeteren van de totale productiviteit in je magazijn. Een magazijninrichting kiezen die bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van factoren zoals het type product, de orderpickmethode, de beschikbare ruimte, de doorlooptijden en andere speciale behoeften van jouw bedrijf en producten. Bij MeerMagazijn brengen we deze factoren in kaart waardoor we tot een doordacht magazijninrichtingadvies komen. Zo kunnen passende opslagsystemen worden ingezet. Maar wat zijn eigenlijk de meest gebruikte opslagsystemen?

Soorten opslagsystemen voor magazijninrichting

 1. Palletstellingen: één van de meest gebruikte opslagsystemen in magazijnen. Ze bestaan uit horizontale liggers die ondersteund worden door verticale staanders. Deze stellingen bieden een efficiënte opslagoplossing voor pallets met producten en maken optimaal gebruik van de hoogte in een magazijn.
 2. Grootvakstellingen: dit zijn stellingen met extra grote opslagvakken. In deze opslagvakken kunnen zware materialen worden opgeslagen die geschikt zijn voor handmatige opslag.
 3. Legbordstellingen: ideaal om kleinere items of goederen op te slaan die met de hand worden verwerkt. Ze bestaan uit verstelbare planken die kunnen worden aangepast aan verschillende hoogtes en afmetingen. Legbordstellingen bieden gemakkelijke toegang tot goederen en zijn geschikt voor orderpicking in kleinere hoeveelheden.
 4. Inrijstellingen: ontworpen voor magazijnen waarin grote hoeveelheden van dezelfde producten worden opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van rijpaden waarin pallets worden geplaatst en opgeslagen  volgens het “first in, last out” (FILO) principe. Dit type inrichting optimaliseert de opslagruimte, maar is minder geschikt voor losse orderpicking.
 5. Doorrolstellingen: zijn handig voor magazijnen waarbij productrotatie belangrijk is. Op speciale rollenbanen worden producten worden geplaatst die geschikt zijn voor het “first in, first out” (FIFO) principe. Nieuwe goederen worden aan de achterkant van de stelling toegevoegd en oudere goederen worden aan de voorkant gepicked.
 6. Verdiepingsvloeren: Verdiepingsvloeren zijn platforms die worden gebouwd binnen een magazijnruimte om extra opslagruimte te creëren. Met een verdiepingsvloer, ook wel een mezzaninevloer genoemd, wordt gebruik gemaakt van de hoogte van het magazijn waardoor er extra ruimte ontstaat voor opslag van producten.

Naast het kiezen van de de juiste opslagsystemen zijn er natuurlijknog veel meer aspecten belangrijk om tot een georganiseerd magazijn te komen. Denk aan het ontwikkelen van een verkeersplan, het schoon- en opgeruimd houden van je magazijn, het regelmatig trainen van je personeel op het gebied van veiligheid, het implementeren van orderpickprocedures, het organiseren van je producten en het werken met een voorraadbeheersysteem.

Maar….wat valt er dan te winnen?

Een goed georganiseerde magazijninrichting biedt talloze voordelen voor je bedrijf en gaat verder dan alleen het opslaan van goederen. Het draagt bij aan het optimaliseren van processen. Door te investeren in een doordachte magazijninrichting kun je profiteren van veel voordelen. We noemen de belangrijkste:

 • Efficiëntie en tijdsbesparing: Een goed georganiseerd magazijn kan aanzienlijke winst opleveren. Creëer een logische indeling door producten die veel gebruikt worden bij elkaar te plaatsen. Dit werkt efficiënt en daardoor tijdbesparend.
 • Minimaliseren van fouten: Door gebruik te maken van duidelijke markeringen kunnen werknemers makkelijker artikelen vinden en oppakken zonder verwarring of vergissingen. Dit vermindert de foutmarges en helpt bij het handhaven van een hoge nauwkeurigheid bij het orderpicken, verzenden en ontvangen van goederen. De klant ontvangt daardoor natuurlijk ook minder snel het verkeerde artikel.
 • Optimaal benutten van ruimte: Efficiënte magazijninrichting gaat ook over het slim benutten van de beschikbare ruimte. Door gebruik te maken van opslagsystemen zoals palletstellingen, legbordstellingen en verdiepingsvloeren kun je de verticale ruimte benutten. Dit betekent dat je meer artikelen kunt opslaan zonder extra ruimte te hoeven kopen of huren.
 • Stroomlijnen van werkprocessen: Een goed georganiseerd magazijn stroomlijnt ook de werkprocessen. Door duidelijk afgebakende zones te creëren voor ontvangst, opslag, orderpicking en verzending kun je het productieproces optimaliseren. Werknemers weten precies waar ze moeten zijn en welke taken ze moeten uitvoeren in elke zone. Daardoor wordt de doorstroom van goederen efficiënter en wordt de kans op verwarring verkleind.
 • Betere voorraadbeheersing: Door middel van een goede organisatie van het magazijn kan de voorraad beter beheerst worden. De doorstroom van de voorraad verbetert en er is minder verouderde voorraad aanwezig. Dit minimaliseert de kosten die gepaard gaan met overtollige voorraad en vermindert het risico van productveroudering.
 • Veiligheid en arbeidsomstandigheden: Door ervoor te zorgen dat gangpaden vrij zijn van obstakels, dat zware producten veilig zijn opgeslagen en dat veiligheidsnormen worden nageleefd, minimaliseer je het risico op ongevallen en letsel. Bovendien draagt een georganiseerd magazijn bij aan een betere werkomstandigheden voor de medewerkers.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Een georganiseerd magazijn stelt je bedrijf in staat om snel en nauwkeurig aan de vraag van je klanten te voldoen. Door snellere orderafhandeling, betere voorraadniveaus en verminderde fouten kun je met je bedrijf de klantenservice verbeteren en nog meer voldoen aan de verwachtingen van je klanten.
 • Betere samenwerking en communicatie: Een goed georganiseerd magazijn vereist duidelijke procedures, systemen en locatieaanduidingen. Dit bevordert de communicatie en samenwerking tussen medewerkers in het magazijn waardoor iedereen begrijpt hoe het magazijn werkt. Dit leidt tot een soepelere samenwerking en een hogere productiviteit.
 • Eenvoudige implementatie van nieuwe technologieën: In een goed georganiseerd magazijn is het veel gemakkelijker om succesvol nieuwe technologieën te implementeren, zoals geautomatiseerde opslagsystemen, barcodescanners en warehousemanagementsystemen.

Kortom, of je nu een klein magazijn hebt of een groot distributiecentrum, het loont dus altijd om aandacht te besteden aan het inrichten en organiseren van deze opslagruimte.

“Een efficiënt en gestroomlijnd magazijn vormt de basis voor een soepele logistieke organisatie en draagt voor een groot deel bij aan het succes van jouw bedrijf”

Afbeelding inrichten magazijn

Passend advies voor magazijninrichting

Heb je vragen over het inrichten van je magazijn of wil je persoonlijk advies over het zo efficiënt mogelijk inrichten van je magazijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee over een oplossing op maat.

Veelgestelde vragen

 1. Ik heb beperkte ruimte. Hoe kan ik dit het beste inrichten?

  Neem contact met ons op, wij kunnen een deskundig advies geven om de ruimte zo optimaal mogelijk in te kunnen delen.

 2. Kunnen jullie ook stellingen monteren?

  Stellingen besteld in onze webshop monteren wij niet. Maar deze zijn wel heel gemakkelijk zelf te monteren. Er wordt een duidelijke montageinstructie meegeleverd en een deel van de stellingen is al voorgemonteerd.

  Stellingen die in een project worden geleverd kunnen wij plaatsen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst. Er wordt een offerte opgesteld voor het totale project inclusief plaatsing en een inspectie.

 3. Voeren jullie ook inspecties uit?

  Ja, zowel nieuwe als gebruikte stellingen en vloeren worden door een gekwalificeerde veiligheidskundige geïnspecteerd. Zo ben je verzekerd van veilig materiaal. Onze veiligheidskundige inspecteert de materialen volgens de geldende Arbo-eisen en wetgeving.

 4. Is maatwerk mogelijk?

  Natuurlijk. Wij hebben een eigen montageteam dat stellingen ook op maat maakt voor specifieke hoogtes en breedtes. Bepaalde stellingen kunnen we ook desgewenst inkorten en zelfs ‘verlengen’ met bijvoorbeeld (op)koppelstukken. We denken graag mee zodat het magazijn zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden.

Onze merken en certificeringen