belastingborden-meermagazijn

Zijn je stellingen al voorzien van de verplichte belastingborden?

Wanneer een magazijnstelling in een opslagruimte overbelast raakt dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom moeten belastingborden, ook wel draagvermogenborden genoemd, volgens Arbo en NEN-EN 15635 verplicht aanwezig zijn in elk magazijn waar magazijnstellingen staan. Een belastingbord kan dus ongelukken voorkomen!

Het nut van belastingborden

Op een belastingbord staat vermeld wat de maximaal toegestane belasting per stellingvak en per totale stelling mag zijn. Wanneer een heftruckchauffeur een last van bijvoorbeeld 1.500 kilo in een stelling wil plaatsen, dan moet voor hem wel duidelijk zijn dat de betreffende stelling dit gewicht kan dragen.  Via de instructies op het belastingbord kan hij ook bepalen hoe hij de betreffende last verdeelt over de vakken.

Waar en hoeveel?

Op basis van het Burgerlijk Wetboek, artikel 7:658, adviseren wij om een ingericht magazijn elk jaar te laten inspecteren op veiligheid. Dit om de veiligheid van de medewerkers te vergroten.  Onder andere via de gegevens op het belastingbord kijkt onze inspecteur of de producten op de juiste manier in de stelling zijn opgeslagen. Het belastingbord moet zichtbaar zijn voor de gebruiker van de magazijnstelling en wordt daarom aan de stelling gemonteerd. Dat wil zeggen dat zowel de heftruckchauffeur als de orderpicker het belastingbord duidelijk moet kunnen zien. Het aantal belastingborden dat opgehangen moet worden hangt af van het aantal samengebouwde stellingen die er in het magazijn staan. Per samengebouwde stelling moet er minimaal één belastingbord gemonteerd zijn. Méér mag natuurlijk altijd.

Welke informatie staat er op een belastingbord?

Op een belastingbord moeten minimaal de volgende gegevens vermeld staan:

 • Leveranciersinformatie
 • Veiligheidspictogrammen/-teksten in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften voor veiligheidstekens en -signalen
 • Korte toelichting
 • Type stelling
 • Maximale belasting per liggerniveau
 • Maximale afstand tussen de liggers
 • Maximale totale stellingbelasting
 • Laatste inspectiedatum met inspectiesticker

Voorkom ongelukken en laat jouw magazijn inspecteren

Op een belastingbord wordt altijd de laatste inspectiedatum vermeld. Ook wordt er door ons een inspectiesticker op geplakt. Voorkom ongelukken en zorg ervoor dat je jaarlijks jouw magazijninrichting laat inspecteren! Neem contact met ons op en maak direct een afspraak!

Tag:

algemeen, veiligheid

Veelgestelde vragen

 1. Kunnen jullie ook stellingen monteren?

  Stellingen besteld in onze webshop monteren wij niet. Maar deze zijn wel heel gemakkelijk zelf te monteren. Er wordt een duidelijke montageinstructie meegeleverd en een deel van de stellingen is al voorgemonteerd.

  Stellingen die in een project worden geleverd kunnen wij plaatsen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst. Er wordt een offerte opgesteld voor het totale project inclusief plaatsing en een inspectie.

 2. Verkopen jullie alleen stellingen?

  Naast verschillende soorten stellingen, kun je bij MeerMagazijn terecht voor een gehele magazijninrichting. Wij adviseren graag over de mogelijke producten, accessoires en ook over veiligheid zoals inspecties.

Maak direct een afspraak voor een magazijninspectie

Maak een afspraak
Onze merken en certificeringen