image description

Veiligheid

Magazijn veiligheid

Een magazijn is zo goed als de ingebouwde veiligheidsnormen. Vanwege de grote hoeveelheid verkeer van personeel, klanten en materialen is veiligheid van groot belang. Ook zijn veiligheidsregels in het magazijn zeer belangrijk. De praktijk leert echter dat het niet altijd even duidelijk is hoe de veiligheid van een magazijn gewaarborgd kan worden. Als magazijninrichter voelen wij ons dan ook verantwoordelijk hiervoor. Daarom helpen wij je graag bij het optimaliseren van de magazijnveiligheid. Vanuit onze jarenlange ervaring binnen deze branche verzorgen wij inspecties – ongeacht het type of merk magazijnstelling in je magazijn – en informeren wij je vrijblijvend over relevante wetten en normen.

De risico’s van een magazijn

Een magazijn omvat een groot aantal risicofactoren waar rekening mee gehouden moet worden. Heb je bijvoorbeeld goed ingecalculeerd hoe zwaar de stellingen en verdiepingsvloeren belast kunnen worden? Is het zinvol om een kantelhek of gaaswand te plaatsen ten behoeve van een betere veiligheid? En hoe minimaliseer je valgevaar van materialen? Of nog erger, van het personeel? Veiligheid in het magazijn is dus van groot belang!

Een veilige magazijninrichting is een complex begrip, maar met de juiste knowhow garanderen wij een veilig magazijn waar zowel de klant als wij trots op zijn.

Volledig gecertificeerd en gediplomeerd

Vanzelfsprekend beschikken onze monteurs over de benodigde diploma’s en certificaten om de veiligheid van een magazijn bedachtzaam te waarborgen. Met de optimale zorg die aan de montage wordt besteed, garanderen wij een veiligheidsniveau dat voldoet aan alle wettelijke normen die door de overheid zijn gesteld. Wij werken en inspecteren voornamelijk volgens de NEN richtlijnen:

  • NEN-EN 15635
  • NEN-EN 15620
  • NEN-EN 15512

De Taak Risico Analyse (TRA)

Voordat onze monteurs op locatie gaan installeren krijgen ze een Taak Risico Analyse (TRA) mee.  Op deze TRA staan de gevaren en condities van de te bezoeken locatie vermeld. Eenmaal op de werklocatie aangekomen wordt er door de monteurs zelf nog een Last Minute Risico Analyse opgemaakt. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen veilig aan het werk kan en blijft. Tijdens de werkzaamheden houden onze monteurs continu de veiligheid van zichzelf en de klant in de gaten. Dit doen ze onder andere door het gebied waar ze aan het werk zijn af te zetten met lint en waarschuwingsborden. Denk hierbij aan verbods- en gebodsborden zoals: de verplichting van het dragen van gehoorbescherming en het dragen van veiligheidsschoenen. Maar ook een verbod om het  afgezette terrein te betreden zonder toestemming. Op deze manier is Meermagazijn elke dag bezig met het verbeteren van de veiligheid voor de klant en voor ons zelf.

Traceerbare materialen

Naast een Taak Risico Analyse en certificeringen vinden wij het ook belangrijk om transparant te zijn. Daarom zijn alle materialen die gebruikt worden in je gewenste magazijninrichting volledig traceerbaar. Zo weet je precies waar de materialen vandaan komen en welke technische aanpassingen er gemaakt zijn.

Montage en demontage instructies

Voor het monteren en demonteren van onze stellingen en vloeren hebben wij  instructies geschreven. Deze zijn geschreven om de veiligheid van de klant en onze monteurs te borgen. Onze monteurs werken conform deze instructies en hebben deze dan ook altijd bij de hand zodat er op elk gewenst moment op teruggevallen kan worden.

Om er zeker van zijn dat onze monteurs de instructies beheersen, toetsen wij regelmatig met een dertigtal vragen. Op dit moment worden al deze vragen nog schriftelijk getoetst. Wij als MeerMagazijn zijn bezig deze lesstof te digitaliseren en deze bieden wij nu al via e-learnig aan. Het voordeel van deze manier van toetsen is dat de kandidaat directe feedback krijgt en de stof die hij minder beheerst nogmaals krijgt aangeboden.

Ook worden onderwerpen die minder goed worden beheerst, extra onder de aandacht gebracht tijdens de Toolboxmeeting.

Toolboxmeeting

Een toolboxmeeting is een (kort) overleg over een bepaald veiligheidsonderwerp. Het doel van een toolboxmeeting is om de veiligheid te bevorderen binnen een bedrijf.  Daarnaast is een toolboxmeeting een verplichting vanuit de wetgeving.

Bij ons staat veiligheid en het naleven van de wetgeving hoog in het vaandel dus daarom organiseren wij elke maand een toolboxmeeting. Meestal worden er één of twee onderwerpen uitgediept. Deze onderwerpen kunnen uiteenlopend zijn. Voorbeelden van onderwerpen zijn:

  • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • Het gebruik van gereedschappen;
  • Werken op hoogte (valgevaar);
  • Orde en netheid op de bouwplaats;
  • Gevaarlijke stoffen.

Door een onderwerp te kiezen welke onze interesse heeft of welke op dat moment speelt in de praktijk, kunnen we elkaar helpen om nog veiliger te werken. Via een presentatie wordt de informatie gedeeld en dan overleggen we met elkaar hoe we de besproken stof in praktijk kunnen brengen. Dit is volgens ons de juiste manier om te groeien als mens en als organisatie.

Voldoet de magazijninrichting nog?

Heb jij nog een veilig magazijn? Ben je benieuwd hoe veilig de inrichting van jouw magazijn momenteel is of wil je advies over veiligheidsvoorschriften in jouw magazijn? Neem dan contact met ons op. Wij inspecteren en adviseren je graag over de (wettelijk verplichte) verbeteringen binnen jouw magazijninrichting.

Tags: veiligheidsvoorschriften magazijn, veiligheidsregels magazijn, magazijn veiligheid, veiligheid in het magazijn

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Neem contact met ons op
Onze merken en certificeringen