veilig-magazijn

De noodzaak van een veilig magazijn

“Magazijnmedewerker gewond door omvallende palletstellingen”

In 2022 zijn er 51 mensen overleden door arbeidsongevallen. Zorg dus dat je het risico tot deze ongelukken beperkt. Maar om een magazijn veilig te maken en ongelukken te voorkomen, zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Het begint met een doordachte indeling van de stellingen en paden, het zorgen voor de juiste veiligheidskleding voor medewerkers en het gebruik van onbeschadigde stellingen.

Daarnaast zijn goede vluchtroutes essentieel, samen met het gebruik van passende veiligheidsproducten zoals doorvalbeveiliging en aanrijdbeveiliging. Natuurlijk moet dit alles ingericht zijn volgens de laatste wet- en regelgeving. Op deze manier kun je een magazijn creëren waarin de kans op ongelukken tot een minimum wordt beperkt.

Wat zijn de risico’s van een onveilig magazijn?

In een onveilig magazijn kunnen zich dus ongelukken voordoen. Het is van cruciaal belang dat elk letselongeval wordt gemeld bij de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ook wel bekend als de Arbeidsinspectie. Het niet naleven van deze meldingsplicht kan ernstige gevolgen hebben voor de werkgever, met boetes die kunnen oplopen tot maar liefst € 50.000.

Het Ministerie van SZW heeft vastgesteld dat wanneer een ongeval in een magazijn wordt gemeld, de Arbeidsinspectie een grondig onderzoek zal uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. Een inspecteur zal ter plaatse de locatie van het ongeval beoordelen en nagaan of de geldende veiligheidsvoorschriften in het magazijn zijn nageleefd. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek kan de inspecteur besluiten dat er verder onderzoek nodig is. In het uiterste geval kan er een proces-verbaal worden opgemaakt, wat kan resulteren in boetes of zelfs strafrechtelijke vervolging.

Het is daarom van groot belang dat werkgevers zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid om de veiligheidsvoorschriften nauwgezet op te volgen. Natuurlijk in de eerste plaats om de veiligheid van werknemers te waarborgen en daarnaast om mogelijke juridische gevolgen te voorkomen.

“Stagiair raakt teen kwijt na valpartij in magazijn”

Hoe kan een werkgever zorgen voor een veilig magazijn?

Bij het inrichten van een magazijn is het belangrijk om samen te werken met een magazijninrichter die gecertificeerde monteurs in dienst heeft en die werkt volgens de NEN richtlijnen. Deze normen bevatten afspraken en specificaties waaraan producten, diensten, of methoden moeten voldoen. Hier zijn enkele belangrijke NEN richtlijnen voor magazijninrichting:
  • NEN-EN 15635: Deze richtlijn gaat over de veiligheid van opslagsystemen. Het zorgt ervoor dat opslagsystemen veilig worden ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden.
  • NEN-EN 15620: Deze richtlijn heeft betrekking op stalen stellingen en stelt eisen aan de veiligheid. Het zorgt ervoor dat de gebruikte stellingen geschikt zijn voor hun doel.
  • NEN-EN 15512: Deze richtlijn legt de basisprincipes vast voor het specificeren, ontwerpen en beoordelen van opslagsystemen. Het helpt bij het maken van efficiënte en veilige magazijnopslagoplossingen.

Na de voltooiing van de magazijninrichting is het verstandig om een gespecialiseerde veiligheidsinspecteur in te schakelen om een magazijninspectie uit te voeren volgens de Arbo-eisen en normen. Deze inspecteur kan mogelijke schade, zwakke punten en gevaarlijke situaties opsporen. Het inspectierapport bevat verbeterpunten die de werkgever kan doorvoeren om de veiligheid te verbeteren en het risico op ongevallen te verminderen.

Samengevat

Kortom, werken met een gecertificeerde magazijninrichter en het volgen van de relevante NEN normen is essentieel om een veilig en efficiënt magazijn te creëren en te behouden. Veiligheidsinspecties helpen bij het opsporen van potentiële gevaren, waardoor de werkomgeving veiliger wordt voor alle medewerkers.

Meer informatie

Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn voor het inrichten van jouw magazijn? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over wat in uw geval de meest ideale magazijninrichting is.

Tag:

algemeen, veiligheid

Veelgestelde vragen

  1. Kunnen jullie ook stellingen monteren?

    Stellingen besteld in onze webshop monteren wij niet. Maar deze zijn wel heel gemakkelijk zelf te monteren. Er wordt een duidelijke montageinstructie meegeleverd en een deel van de stellingen is al voorgemonteerd.

    Stellingen die in een project worden geleverd kunnen wij plaatsen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst. Er wordt een offerte opgesteld voor het totale project inclusief plaatsing en een inspectie.

  2. Verkopen jullie alleen stellingen?

    Naast verschillende soorten stellingen, kun je bij MeerMagazijn terecht voor een gehele magazijninrichting. Wij adviseren graag over de mogelijke producten, accessoires en ook over veiligheid zoals inspecties.

Onze merken en certificeringen