image description

Maak een duidelijk verkeersplan voor in het magazijn

RI&E en het verkeersplan

Vanuit de Arbo-wet is (bijna) iedere organisatie in Nederland verplicht om te beschikken over een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). In deze RI&E staan alle risico’s op het gebied van arbeidsomstandigheden genoemd voor werkgever en werknemer. Het verkeersplan is een belangrijk onderdeel van deze RI&E. Een bedrijf is niet verplicht om een verkeersplan daarin op te nemen, maar werkgevers moeten er volgens de Arbowet alles aan doen om medewerkers en bezoekers een veilige omgeving te bieden. Dit houdt in dat de werkgever, leidinggevenden moet aanwijzen die erop toezien dat de verkeersregels nageleefd worden. Het is daarom aan te raden het verkeersplan op te nemen in de RI&E.

Werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid

Wanneer er een ongeval in je magazijn heeft plaatsgevonden dan beoordeelt de Inspectie SZW, op basis van de Arbowet, de mate waarin uw bedrijf maatregelen heeft genomen om de veiligheid van het verkeer in het magazijn te garanderen. De Arbowet geeft namelijk aan dat de werkgever altijd verantwoordelijk is om de veiligheid te waarborgen.

Welke vragen kun je stellen bij het maken van een verkeersplan?

  • Is er belijning aanwezig?
  • Is er een apart voetgangersgedeelte?
  • Wordt de verkeersrichting duidelijk aangegeven?
  • Zijn er spiegels aanwezig?
  • Wie komen er in het magazijn? Klanten? Chauffeurs? Schoonmakers?
  • Hangen er duidelijke verkeersborden?
  • Is het plan besproken met de medewerkers?

Uiteraard bestaat het verkeersplan uit veel meer onderdelen dan bovengenoemde punten. Het is daarom verstandig om een specialist naar je verkeerplan te laten kijken. MeerMagazijn kan daarin ondersteunen door je door te verwijzen naar één van onze partners. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 *bron: NOS 13 september 2016

Meer Informatie

Wil je meer weten over ons assortiment of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 0172-555999.

Tag:

algemeen, veiligheid

Onze merken en certificeringen