Hoe werkt een magazijninspectie?
In een aantal gevallen biedt MeerMagazijn bij oplevering van jouw magazijninrichting een opleverinspectie aan. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van onze periodieke inspectie of om een schade-inspectie uit te laten voeren. Onze insecteur Ruud Ancher geeft in 8 vragen antwoord op het verloop van een inspectie.
Onze inspecteur beantwoordt onderstaande vragen over het verloop van een inspectie.
Ruud Ancher, Inspecteur MeerMagazijn
1) Wat komt aan bod tijdens een periodieke inspectie?
Een periodieke inspectie kun je zien als een APK-keuring voor het magazijn. Als Inspecteur bekijk ik het totaalbeeld, ik kijk of alle gegevens van het jaar daarvoor nog kloppen. Ik verricht een fysieke inspectie, waarbij ik bijvoorbeeld kijk of er sprake is van aanrijdschades. Onderdeel van deze inspectie is ook de beoordeling van de belasting, het is belangrijk dat deze niet te zwaar is voor de liggers. Naar aanleiding van de inspectie stel ik een rapport op inclusief een uitgebreid advies om het magazijn weer up-to-date te krijgen voor de komende periode.
2) Hoe gaat een opleverinspectie in zijn werk?
In grote lijnen hetzelfde als de periodieke inspectie. Ik controleer alle stellingen op veiligheid. Zijn ze goed opgebouwd? Wat mag de maximale belasting van de stellingen zijn? Bepalend voor het maximale draagvermogen zijn het stijltype, het liggertype, de inhaakhoogte en het aantal niveaus.
3) Vindt er altijd een opleverinspectie plaats?
Een deel van de stellingen en verdiepingsvloeren die door MeerMagazijn zijn gebouwd worden na oplevering door mij geïnspecteerd. Na goedkeuring van de opleverinspectie ontvangt de klant een rapport en een sticker. Hiermee voldoet men aan het MeerMagazijn keurmerk.
4) Hoe vaak moet periodieke inspectie herhaald worden?
Ieder jaar! Het MeerMagazijn keurmerk is één jaar geldig.
5) Hoe gaat een schade-inspectie in zijn werk?
De klant meldt de schade telefonisch bij ons, waarna ik ga kijken wat de omvang van de schade is en wat nodig is om de schade te repareren. Vervolgens stel ik een rapport op en indien gewenst een offerte voor de benodigde werkzaamheden om de schade te herstellen.
6) Is een magazijninspectie ook verplicht voor kleine bedrijven?
Als werkgever ben je verplicht om jouw personeel zo veilig mogelijk te laten werken, zo stelt de Arbowet. Wanneer je medewerkers in dienst hebt ben je er als werkgever verantwoordelijk voor dat magazijnstellingen veilig en betrouwbaar zijn. Daarom dien je er als werkgever zorg voor te dragen dat het magazijn een veilige werkplek is voor jouw medewerker(s). Door jaarlijks een periodieke inspectie uit te laten voeren zorg je ervoor dat de veiligheid van de magazijnstellingen gewaarborgd is.
7) Over welke diploma’s en certificaten beschikken onze monteurs?
Al onze monteurs zijn BMWT-opgeleid en VCA-gecertificeerd. Daarnaast volgen ze regelmatig (bij)scholingen op het gebied van bedrijfshulpverlening, schadeherstel, veilig werken binnen het magazijn etc.
8) Met welke wet- en regelgeving krijg je te maken als je een magazijnstelling gaat plaatsen of een verdiepingsvloer laat bouwen?
Er moet onder meer rekening gehouden worden met NEN-normen m.b.t. stalen opslagsystemen en arbowetgeving. In het kader van magazijnstellingen is vooral het Arbo-informatieblad 14 relevant: Bedrijfsruimten: inrichting, transport en opslag. Soms is voor magazijninrichting ook een omgevingsvergunning voor het bouwen vereist. Het is raadzaam om dit vooraf te controleren. Verder kan je te maken krijgen met het Bouwbesluit 2012 dat bouwtechnische voorschriften bevat waaraan alle bouwwerken minimaal moeten voldoen. Met een bouwwerk wordt ook een magazijnstelling met een hoogte van meer dan 3 meter bedoeld. Kijk voor uitgebreidere informatie op onze pagina Veiligheid en regelgeving.
Direct een inspectie aanvragen?
Wil je meer weten over inspecties of direct een inspectie aanvragen? Neem dan contactmet ons op via 0172-404031 of stuur een mail naar info@meermagazijn.nl
Tag:
Veelgestelde vragen
Schrijf in op onze nieuwsbrief
Meld je aan en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van magazijninrichting.