Zijn uw stellingen al voorzien van de verplichte belastingborden?

28 juni 2021

Algemeen

Veiligheid

Wanneer een magazijnstelling in een opslagruimte overbelast raakt dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom moeten belastingborden, ook wel draagvermogenborden genoemd,  volgens Arbo en NEN-EN 15635 verplicht aanwezig zijn in elk magazijn waar magazijnstellingen staan.  Een belastingbord kan dus ongelukken voorkomen!

Het nut van belastingborden

Op een belastingbord staat vermeld wat de maximaal toegestane belasting per stellingvak en per totale stelling mag zijn. Wanneer een heftruckchauffeur een last van bijvoorbeeld 1.500 kilo in een stelling wil plaatsen, dan moet voor hem wel duidelijk zijn dat de betreffende stelling dit gewicht kan dragen.  Via de instructies op het belastingbord kan hij ook bepalen hoe hij de betreffende last verdeelt over de vakken.

  Waar en hoeveel?

  Op basis van het Burgerlijk Wetboek, artikel 7:658, adviseren wij om een ingericht magazijn elk jaar te laten inspecteren op veiligheid. Dit om de veiligheid van de medewerkers te vergroten.  Onder andere via de gegevens op het belastingbord kijkt onze inspecteur of de producten op de juiste manier in de stelling zijn opgeslagen. Het belastingbord moet zichtbaar zijn voor de gebruiker van de magazijnstelling en wordt daarom aan de stelling gemonteerd. Dat wil zeggen dat zowel de heftruckchauffeur als de orderpicker het belastingbord duidelijk moet kunnen zien. Het aantal belastingborden dat opgehangen moet worden hangt af van het aantal samengebouwde stellingen die er in het magazijn staan. Per samengebouwde stelling moet er minimaal één belastingbord gemonteerd zijn. Méér mag natuurlijk altijd.

   

  Welke informatie staat er op een belastingbord?

  Op een belastingbord moeten minimaal de volgende gegevens vermeld staan:

  • Leveranciersinformatie
  • Veiligheidspictogrammen/-teksten in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften voor veiligheidstekens en -signalen
  • Korte toelichting
  • Type stelling
  • Maximale belasting per liggerniveau
  • Maximale afstand tussen de liggers
  • Maximale totale stellingbelasting
  • Laatste inspectiedatum met inspectiesticker

  Voorkom ongelukken en laat uw magazijn inspecteren

  Op een belastingbord wordt altijd de laatste inspectiedatum vermeld. Ook wordt er door ons een inspectiesticker op geplakt. Voorkom ongelukken en zorg ervoor dat u jaarlijks uw magazijninrichting laat inspecteren! Neem contact met ons op en maak direct een afspraak!

  “Snelheid is voor ons heel belangrijk”

  “De doorlooptijd vanaf de tekening, totdat alles in ons magazijn stond, was zes weken. Dat is in deze tijd natuurlijk wel knap”. Aldus Erwin Koole van Remto Automaterialen over MeerMagazijn.

  5 tips voor een goede magazijninrichting

  Van pijn in je schouders tot aanrijdingen met heftrucks. Werken in een magazijn leidt tot risico’s – maar voor een deel zijn die te ondervangen met een goede magazijninrichting. Volg deze 5 tips en u creëert meer veiligheid.

  Checklist veilig werken

  Checklist veilig werken uitzendkrachten in magazijn