magazijn

Je magazijn inrichten in 3D!

Stel je eens voor: je kunt rondkijken in je magazijn. Nee, niet het magazijn waar je iedere dag rondloopt, maar de toekomstige versie daarvan. Het magazijn dus dat in de komende weken (opnieuw) wordt ingericht. Onmogelijk? Niet met een VR-bril.

Stel, een logistiek bedrijf opent een nieuw magazijn, en wil dat laten inrichten. Geen eenvoudige taak, zegt Niels van der Meer van MeerMagazijn. “Natuurlijk wil je in dat magazijn zoveel mogelijk stellingen plaatsen. Maar je wilt ook dat de orderpickers gemakkelijk hun routing kunnen lopen. En dan hebben we het nog niet over de heftrucks. Hoe bereken je dat die de stellingen kunnen passeren, zonder ze iedere keer te raken?”

Net zo lastig is de ideale hoogte van de ligger. “Het werkt net als bij een boekenkast”, zegt Van der Meer. “Als je die vult met detectives kun je de bovenste plank hoger monteren dan wanneer je zo’n kast volzet met grote wereldatlassen. Hetzelfde geldt voor het magazijn: werk je bijvoorbeeld met plastic watertanks, dan moet je van tevoren bepalen op welke hoogte je die gaat leggen. Hebben die tanks bijvoorbeeld een lage omloopsnelheid, dan plaats je ze vaak helemaal bovenin – maar dan moet er op die bovenste plank natuurlijk wel genoeg ruimte zijn. Want tanks nemen aardig wat plaats in.”

Moeilijk

Hoe neemt de magazijneigenaar in zo’n vroege fase de juiste beslissingen, zonder dat hij zijn toekomstige magazijn voor zich ziet? Volgens Van der Meer is dat bijna onmogelijk. “Met alleen een 2D-tekening krijg je nauwelijks een goed beeld van de verhoudingen. Hoe groot zijn de producten in relatie tot de stelling? Is dat pad inderdaad breed genoeg voor de te gebruiken heftruck? En ligt die ligger wel laag genoeg? Heel vervelend als dat niet zo is – vooral als je daar pas achter komt als je magazijn is opgeleverd. Dan kost dat je extra geld, want het werkt net als bij het verbouwen van een huis. Wil je toch die dakkapel links in plaats van rechts, dan beschouwt de aannemer dat als een nieuwe opdracht.”

Maar een tekening op papier… dat is natuurlijk ook niet van deze tijd. Daarom heeft MeerMagazijn die procedure gemoderniseerd. De klant kan zijn toekomstig magazijn vooraf al bekijken, in 3D. Met een VR-bril. Van der Meer: “Wij gaan bij de klant langs en stellen hem enkele vragen. Welke goederen sla je op, en wat is het gewicht, het volume en de omloopsnelheid? Op basis daarvan maken wij een tekening, in 2D. Die leggen wij aan de klant voor, en die klant bepaalt vanuit welk punt hij zijn nieuwe magazijn wil bekijken. Daar zet hij een stip.”

Wow-moment

De volgende sessie laat zich volgens Van der Meer omschrijven als het wow-moment. Want de klant zet die VR-bril op, en kan om zich heen kijken. Dan ziet hij zijn magazijn precies zoals dat gaat worden – in 3D. En Van der meer benadrukt: hij kan dat magazijn ook aanpassen. “Misschien wil hij een rij stellingen erbij, of juist een rij minder. Misschien wil hij de gangpaden wat breder of smaller, planken erbij of eraf. Of hij vindt dat rood toch wat te fel, en kiest liever donkerblauw. Dat kunnen wij ter plekke voor hem aanpassen, net zolang tot hij 100% tevreden is met wat hij ziet. En weet je wat het mooiste is: als hij gebruikmaakt van een bepaald type heftruck, kunnen we die downloaden van internet. En dan staat die heftruck binnen 5 minuten in zijn virtuele magazijn. Zo maak je de ervaring voor 100% realistisch.”

Beleef het zelf!

Wil jij dit zelf beleven? Bezoek dan onze stand (162) op de Webwinkel Vakdagen 29 en 30 juni 2022. Schrijf gratis in!

Lees ook:
Daarom is de kleur van een borgpen belangrijk!
Veilig werken in het magazijn begint bij de basis
Een Pallet Shuttle Systeem of een Inrijstelling

Tag:

algemeen, VR concept

Veelgestelde vragen

  1. Kunnen jullie ook stellingen monteren?

    Stellingen besteld in onze webshop monteren wij niet. Maar deze zijn wel heel gemakkelijk zelf te monteren. Er wordt een duidelijke montageinstructie meegeleverd en een deel van de stellingen is al voorgemonteerd.

    Stellingen die in een project worden geleverd kunnen wij plaatsen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst. Er wordt een offerte opgesteld voor het totale project inclusief plaatsing en een inspectie.

  2. Verkopen jullie alleen stellingen?

    Naast verschillende soorten stellingen, kun je bij MeerMagazijn terecht voor een gehele magazijninrichting. Wij adviseren graag over de mogelijke producten, accessoires en ook over veiligheid zoals inspecties.

Onze merken en certificeringen