De voordelen van IPE balken

23 maart 2021

Alles

productontwikkeling

Een IPE constructiebalk: wat is dat? zult u denken. IPE staat voor IProfiel Europees. Een I-profiel is een type warmgewalste stalen balk waarvan de dwarsdoorsnede de vorm van de letter I heeft. Er zitten een aantal grote voordelen aan het gebruik van dit type constructiebalk voor uw verdiepingsvloer!

Kenmerken IPE balk

Afhankelijk van uw wensen wat betreft het gebruik van een verdiepingsvloer adviseren wij een bepaald  type stalen constructiebalk te gebruiken. Er zijn verschillende soorten balken waar wij mee werken:

  • HEA balken: geschikt als kolom (staander) van een verdiepingsvloer.
  • HEB balken: geschikt voor een verdiepingsvloer met veel draagvermogen.
  • IPE balken: zijn licht van gewicht en hebben een groot draagvermogen.

De voordelen

Een draagbalk met een IPE profiel is lichter dan een HEA of HEB balk en daarom voordeliger in prijs dan andere balken, terwijl het draagvermogen wel hoog is. Ook zijn IPE balken gemakkelijker te verbinden met andere balken. Maar het grootste voordeel van het gebruik van IPE constructiebalken is dat er een grotere overspanning (draagvlak) gecreëerd kan worden waardoor er minder kolommen (staanders) nodig zijn op de begane grond. Daardoor ontstaat er veel meer vrije ruimte met als voordeel dat u dan meer palletstellingen, grootvakstellingen of andere stellingen kunt plaatsen.

Wat betekent dit in de praktijk

Bij onze klant Bemmel & Kroon in Zoeterwoude is zo’n situatie ontstaan. Daar was de wens om zoveel mogelijk ruimte op de begane grond te creëren. De bestaande verdiepingsvloer werd vervangen door een nieuwe verdiepingsvloer die gedragen wordt door IPE balken. Zo ontstond er een zee aan ruimte op de begane grond met maar liefst 25% meer opslagcapaciteit in dezelfde ruimte.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het gebruik van IPE balken in uw verdiepingsvloer? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zijn staan voor u klaar om u te informeren over de mogelijkheden.