Veilig werken op hoogte

3 mei 2021

Alles

Veiligheid

Wanneer er gewerkt wordt op hoogte dan komen er altijd gevaren om de hoek kijken. Neem bijvoorbeeld valgevaar bij het plaatsen van een verdiepingsvloer. Maar niet alleen valgevaar is een risico. Denk ook eens aan voorwerpen die van grote hoogte naar beneden vallen! Met MeerMagazijn zorgen wij er op verschillende manieren voor dat deze gevaren zoveel mogelijk worden vermeden.

Valgevaar

Maatregelen nemen tegen vallen is volgens de wet altijd verplicht vanaf een hoogte van 2,50 meter. Maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen wanneer er sprake is van een risico op vallen. Dan gaat het bijvoorbeeld om werken boven water of bij aanwezigheid van verkeer. MeerMagazijn installeert bij opdrachtgevers regelmatig verdiepingsvloeren die hoger zijn dan 2,50 meter. Maar ook het plaatsen van palletstellingen hoger dan 2,5 meter komt regelmatig voor.

Training

Veilig werken op hoogte vraagt om een goede voorbereiding. Hoogwerkers moeten bijvoorbeeld veilig geïnstalleerd worden en de materialen waarmee gewerkt worden moeten goed onderhouden zijn. Verder is het natuurlijk heel belangrijk om de betreffende monteurs te trainen. Onze monteurs worden regelmatig getraind op:

 • Kennis over de wet- en regelgeving.
 • Het op de juiste manier gebruiken van valbeveiliging.
 • Het op de juiste manier gebruiken van materialen, zodat deze niet naar beneden vallen.
 • Omgevingsfactoren veilig stellen.
 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

  Onze werkwijze

  Voordat onze monteurs op de betreffende locatie gaan installeren krijgen zij een Taak Risico Analyse (TRA) mee. Op deze TRA staan de gevaren en condities van de te bezoeken locatie vermeld. Verder wordt er op locatie zelf een Last Minute Risico Analyse (LMRA) met de groep medewerkers doorgenomen. Ook zorgen wij ervoor dat er aan een aantal voorwaarden continu wordt voldaan:

  • Onze RI&E voor werkzaamheden op hoogte, is altijd up to date.
  • Er wordt van te voren een duidelijke planning gemaakt van de werkzaamheden.
  • Onze medewerkers worden elk jaar op BHV (bedrijfshulpverlening) getoetst.
  • Wij regelen een veilige werkplek voorzien van gecertificeerde hekwerken en valbescherming.
  • Wij werken alleen met gekeurde gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en valbeveiliging.
  • Onze monteurs werken op een opgeruimde werkplek, zodat zijzelf of collega’s niet struikelen of vallen.

  Meer informatie

  Wilt u meer informatie over het veilig laten plaatsten van een verdiepingsvloer of hoge palletstellingen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zijn staan voor u klaar om u een passend advies te geven.

  LEES OOK:
  Een goed magazijn is een veilig magazijn
  De noodzaak van een veilig magazijn
  8 Vragen aan onze veiligheidsinspecteur