kosten verdiepingsvloer

Maximaliseer je opslagruimte met een verdiepingsvloer: voordelen, kosten, tips

Soms loop je in je magazijn tegen gebrek aan ruimte aan waardoor de opslagmogelijkheden beperkt worden. Het gaat dan meestal om gebrek aan ruimte op de begane grond. Er ontstaat dan behoefte aan uitbreiding van je magazijn maar in bedrijfspanden en opslagruimtes is elke beschikbare vierkante meter vaak erg kostbaar. Regelmatig biedt dan de ruimte in de hoogte nog wel veel mogelijkheden. In dat geval is het plaatsen van een verdiepingsvloer, ook wel mezzanine genoemd, de oplossing. Zo’n vloer zorgt voor meer ruimte, zonder de grondoppervlakte te vergroten. Een extra verdieping kan een waardevolle investering zijn omdat het de opslagkosten per vierkante meter kan verlagen.

Maar zijn er eigenlijk nog meer voordelen aan het gebruiken van een mezzanine? Met welke kosten moet je rekening houden? En wat zijn de valkuilen bij aanschaf en gebruik? Wij zetten het voor je op een rij.

Waarom een verdiepingsvloer?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het voordelig is om een verdiepingsvloer toe te voegen aan je magazijninrichting. De keuze wordt vaak beïnvloed door een combinatie van factoren: welke producten worden opgeslagen? Gaat dat in de toekomst nog veranderen? Wat is je workflow? Over het algemeen zijn er een aantal voordelen te noemen:.

  • Ruimtebesparing
    Zoals hierboven al vermeld is een verdiepingsvloer een slimme manier om de beschikbare hoogte in je magazijn te benutten. Terwijl de grondoppervlakte van je pand gelijk blijft. Hierdoor vergroot je de bruikbare ruimte zonder dat je je magazijn uit hoeft te breiden in de breedte.
  • Kostenbesparing op de lange termijn
    Met een verdiepingsvloer creëer je verticale vergroting van opslagruimte. Dit zorgt ervoor dat je geen kosten hebt om je pand uit te breiden of zelfs een heel nieuw pand te bouwen. Op lange termijn heeft dit ook voordelen. Zo betaal je geen extra kosten voor oppervlakte en blijven je energiekosten ook gelijk.
  • Flexibiliteit
    Een ander pluspunt van het werken met een verdiepingsvloer is de flexibiliteit die het biedt. Misschien veranderen je bedrijfsbehoeften in de toekomst. Je hebt misschien meer of juist minder opslagruimte nodig. Met een verdiepingsvloer kun je vrij eenvoudig aanpassingen maken aan de indeling van je magazijn. Als je meer ruimte nodig hebt, kun je de vloer uitbreiden of aanpassen. In het geval van minder ruimtebehoefte, kun je de verdiepingsvloer zelfs gedeeltelijk of volledig laten verwijderen.
  • Beperkte werkonderbreking
    De installatie van een mezzanine kan worden uitgevoerd met minimale onderbreking van de lopende activiteiten, vooral in vergelijking met verhuizen of grote verbouwingen.
  • Verhoogde waarde van je pand
    Door het toevoegen van extra vierkante meters opslagruimte kan de waarde van het pand toenemen.

Foto’s: MeerMagazijn verdiepingsvloer projecten, verdiepingsvloer kosten, kosten verdiepingsvloer

Factoren die de kosten beïnvloeden

Met welke (extra) kosten moet je rekening houden bij het aanschaffen van een verdiepingsvloer en welke factoren spelen daarbij een belangrijke rol? Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste factoren.

  • Materiaalkeuze
    De keuze van het meest passende materiaal is een belangrijke factor die de kosten van een verdiepingsvloer sterk kunnen beïnvloeden. De materialen die het meeste worden gebruikt voor verdiepingsvloeren zijn staal, beton en hout. Elk materiaalsoort heeft zijn eigen eigenschappen, voordelen en prijs. Staal staat bekend om zijn duurzaamheid en draagvermogen. Staal is meestal duurder dan bijvoorbeeld hout maar vaak veel goedkoper dan beton. Beton is solide en heeft goede brandwerende eigenschappen maar de installatie is zeer arbeidsintensief en het achteraf toevoegen van een betonnen vloer is veel lastiger. Hout kan kostenbesparend zijn en gemakkelijker te bewerken, maar heeft een beperkt draagvermogen. Baseer jouw keuze altijd op basis van de eigenschappen van het materiaalsoort en bespaar niet op de materiaalkeuze. Zet de veiligheid van jouw magazijn voorop.
  • Grootte en ontwerp
    De afmetingen en het ontwerp van een verdiepingsvloer zijn direct gekoppeld aan de kosten. Een grote vloer vereist natuurlijk meer materiaal en meer arbeidstijd om te installeren. Maar dit biedt ook kansen. De grootte van de vloer kan ook resulteren tot een lagere m² prijs aangezien er voor het installeren éénmalige kosten worden gemaakt. Het kan dus zomaar zijn dat je voor een beperkte “meerprijs”, een stuk meer oppervlakte vloer kan bouwen. Verder speelt het ontwerp van een verdiepingsvloer ook een rol in de kosten. Complexere ontwerpen vergen namelijk vaak meer tijd en expertise om te ontwikkelen. Ingewikkelde structuren, kolommen, trappen en extra elementen dragen ook allemaal bij aan de hoogte van de kosten van het project. Hoe groter het project, hoe meer kosten er aan verbonden zullen zijn.
  • Arbeidskosten
    De arbeidskosten kunnen ook per project verschillen. Het ligt in de meeste gevallen aan de complexiteit van de verdiepingsvloer. Een grotere vloer of een ingewikkelder ontwerp kan meer tijd en expertise vereisen, wat resulteert in hogere arbeidskosten. Het is essentieel om betrouwbare en ervaren vakmensen in te schakelen zodat het project op een veilige en efficiënte manier wordt uitgevoerd.
  • Veiligheidsvoorschriften
    Bij het installeren van een verdiepingsvloer moeten de lokale bouw- en veiligheidsnormen strikt worden nageleefd. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van brandwerende materialen, veiligheidshekken, nooduitgangen en andere veiligheidsvoorzieningen. Het niet naleven van deze voorschriften kan niet alleen leiden tot extra kosten in de vorm van boetes, maar het kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat de lokale bouw- en veiligheidsnormen worden nageleefd.
  • Marktomstandigheden
    De kosten van materialen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de huidige marktomstandigheden.
  • Inruilen
    Maak je al gebruik van een verdiepingsvloer maar wil je vernieuwen? Dan kun je  ervoor kiezen om de gebruikte verdiepingsvloer in te ruilen voor een nieuwe vloer. In dit geval nemen wij de waarde van de gebruikte mezzanine mee in de offerte. Dit kan veel kosten besparen.

Veelvoorkomende valkuilen

Bij het in gebruik nemen van een verdiepingsvloer zijn er verschillende valkuilen die je kunt tegenkomen. Het is belangrijk om deze te herkennen en te vermijden. Zo zorg je ervoor dat het project succesvol is en dat zowel de kosten, kwaliteit en veiligheid in evenwicht blijven.

Negeren van lokale bouwvoorschriften en regelgeving
Een veelvoorkomende fout is het negeren van lokale bouwvoorschriften en regelgeving. Elk gebied heeft zijn eigen set voorschriften die moeten worden gevolgd om aan veiligheids- en kwaliteitsnormen te voldoen. Als je deze voorschriften niet naleeft kan dat leiden tot boetes en juridische problemen. Het is dus van cruciaal belang om deze voorschriften te kennen en na te leven.

Besparen op kwaliteit en veiligheid
Daarnaast is het besparen op kwaliteit ook een veelvoorkomende fout. Het is verleidelijk om te bezuinigen op materialen en vakmanschap, maar dit kan op lange termijn leiden tot problemen en hoge onderhoudskosten. Het investeren in goede materialen en deskundigen is belangrijk om de duurzaamheid te waarborgen. Ook de veiligheid wil je niet verwaarlozen. Het niet voldoen aan veiligheidsnormen kan namelijk niet alleen leiden tot risico’s voor werknemers en gebruikers, maar ook tot juridische gevolgen. Om de veiligheid van je personeel te waarborgen is het van groot belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen bij het aanschaffen van een verdiepingsvloer. Denk hierbij aan brandveiligheid, leuningen, goede verlichting en duidelijke markeringen.

Onjuiste begroting en overhaaste beslissingen
Het maken van een onjuiste begroting is een valkuil die tot budgetoverschrijdingen kan leiden. Om niet geconfronteerd te worden met onverwachte kosten is het verstandig om een gedetailleerde kostenanalyse uit te voeren. Denk hierbij niet alleen aan een begroting die alleen materialen en arbeid omvat, maar die ook rekening houdt met mogelijke onvoorziene uitgaven. Op deze manier heb je realistische financiële verwachtingen voor het aanschaffen van een verdiepingsvloer. Tot slot is het ook belangrijk om nooit overhaaste beslissingen te nemen tijdens het aanschaffen van een verdiepingsvloer. Grondig (voor)onderzoek en advies inwinnen, voorkomt onnauwkeurige beslissingen en mogelijke fouten.

Bij onze klant Absolute Motors heeft de verdiepingsvloer een extra functie: namelijk belichting

Voordelen ten opzichte van kosten

Zoals eerder genoemd kan het werken met een verdiepingsvloer veel voordelen bieden maar er hangt ook een kostenplaatje aan vast. Daarom is het raadzaam om een specialist te in te schakelen bij het overwegen van een investering in zo’n vloer. Bespreek de lange termijn besparingen en de voordelen voor de workflow die een verdiepingsvloer kan opleveren tegenover de initiële investering. Onze adviseurs kunnen met je helpen met het overzichtelijk maken van deze voordelen en kosten zodat er een weloverwogen beslissing genomen kan worden.

Heb je vragen over de mogelijkheden van onze verdiepingsvloeren? Of wil je persoonlijk advies over het zo efficiënt mogelijk inrichten van je magazijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee over een oplossing op maat.

Tag: kosten verdiepingsvloer, verdiepingsvloer kosten

Lees ook:
Een verdiepingsvloer plaatsen: de aandachtspunten
Opgeleverd project: Verdiepingsvloer bij Alecs schoonmaakdiensten

 

Veelgestelde vragen

  1. Ik heb beperkte ruimte. Hoe kan ik dit het beste inrichten?

    Neem contact met ons op, wij kunnen een deskundig advies geven om de ruimte zo optimaal mogelijk in te kunnen delen.

  2. Kunnen jullie ook stellingen monteren?

    Stellingen besteld in onze webshop monteren wij niet. Maar deze zijn wel heel gemakkelijk zelf te monteren. Er wordt een duidelijke montageinstructie meegeleverd en een deel van de stellingen is al voorgemonteerd.

    Stellingen die in een project worden geleverd kunnen wij plaatsen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst. Er wordt een offerte opgesteld voor het totale project inclusief plaatsing en een inspectie.

  3. Voeren jullie ook inspecties uit?

    Ja, zowel nieuwe als gebruikte stellingen en vloeren worden door een gekwalificeerde veiligheidskundige geïnspecteerd. Zo ben je verzekerd van veilig materiaal. Onze veiligheidskundige inspecteert de materialen volgens de geldende Arbo-eisen en wetgeving.

  4. Is maatwerk mogelijk?

    Natuurlijk. Wij hebben een eigen montageteam dat stellingen ook op maat maakt voor specifieke hoogtes en breedtes. Bepaalde stellingen kunnen we ook desgewenst inkorten en zelfs ‘verlengen’ met bijvoorbeeld (op)koppelstukken. We denken graag mee zodat het magazijn zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden.

Projecten met een verdiepingsvloer

Onze merken en certificeringen